Fem dödsfall efter hjärtmassage utreds

1:19 min

Socialstyrelsen utreder fem dödsfall vid Sahlgrenska universitetssjukhuset där samtliga patienter fått hjärtmassage med en så kallad Lucasapparat.

Sahlgrenska universitetssjukhuset anmälde sig själv till Socialstyrelsen sedan de fem dött i januari och februari i år.

Lucasapparaterna finns både i ambulanser och på sjukhusets akutmottagningar, men om patienterna avled av felaktigt utförda Lucasbehandlingar kan ambulansöverläkaren vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Per Örninge inte säga.

– Nej, jag kan inte bekräfta om det finns något samband överhuvudtaget, säger han.

Men vad kan det vara för fel som eventuellt har begåtts?

– Det kan vara teknikfel, det kan vara handhavandefel, det finns en rad faktorer. Jag kan inte bekräfta eller dementera någon enskild orsak överhuvudtaget i nuläget. Det är därför som Socialstyrelsen nu tittar på ärendet.

Fortsätter ni med att ge Lukasbehandlingar?

– Ja, den används fortfarande i samband med hjärtstopp. Den ersätter de mänskliga händerna när man ska ge en hjärtmassage i samband med hjärtkompressioner. Den används under transport på det sättet.

Lukasapparat används alltså under ambulanstransporter för att få igång andningen. Men enligt Per Örninge så har utrustningen i de fem aktuella fallen använts först efter att patienterna kommit in på akuten.

– Ingen gång under de här incidenterna som är anmälda har Lukasapparat kopplats i ambulans. Enligt vår utredning har Lucasapparaten kopplats in inne på akutmottagningen. Behandlingen har alltså inte påbörjats i ambulansen.

Socialstyrelsens bedömning kommer i mitten av december.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista