Partille är en av många kommuner som är intresserade av elbilar. På bilden kommunens fordonsansvarige Anders Björklund.

Stort intresse för elbilar i väst

1:29 min

Snart kan det kan komma att rulla fler elbilar i Västsverige. En rad olika kommuner och bolag i och runt omkring Göteborg har anmält sitt intresse för att köpa elbilar i en stor landsomfattande upphandling.

– Vi kan ju inte göra åt med diesel, bensin och gas i all evighet. Någonting annat måste ju komma till och el ligger ju då närmast till hands, säger Anders Björklund som är ansvarig för fordonsparken för Partille kommun.

Det var för ett par månader sedan som Stockholm Stad besökte Göteborg och presenterades en plan om att upphandla elbilar gemensamt över landet.

– Vi vill köpa elbilar själva, men vårt elbilsbehov är inte tillräckligt stort för att locka till sig anbud. Men är vi många kan vi få mycket anbud, sade projektledaren Eva Sunnerstedt i samband med det besöket.

Tydligen så finns intresset av elbilar även i Västsverige. Stenungsunds kommun, Orust, Kungälv, energibolagen i Lerum och Härryda, Gatubolaget i Göteborg och då Partille är några av de som anmält sitt intresse för att vara med i upphandligen av elbilar. I Partille har man inga elbilar i dag, men fordonsansvarige Anders Björklund ser framför sig att de kan komma att användas i till exempel hemtjänsten.

– De har ju en viss begränsning i hur långt man kan köra, men de som kör runt 5-6 mil skulle kunna använda en elbil, säger Anders Björklund på Partille kommun.

Än så länge är det bara intresseanmälningar och om det slutligen ska bli en affär för Partille kommun krävs det att elbilarna blir billigare.

– Det måste mellan komma ner mellan 150 000 - 200 000 kronor för att vi över huvud taget ska kunna bli intresserade av att köpa, säger Anders Björklund.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Intresset i Väst

Företag, myndigheter och kommuner har fått lämna in intresseanmälningar till den nationella elbilsuppphandlingen. Här är några från Västsverige:

  • Kungälv kommun
  • Kungälv Energi
  • Stiftelsen Kungälvsbostäder
  • Partille kommun
  • Stenungsunds kommun
  • Orust kommun
  • Göteborgs Gatu
  • Lerum Energi
  • Härryda Energi

Elbilen i dag

En typisk elbil kan i dag rulla 10-15 mil med en toppfart på 130 km/h. Den kan laddas över natten via ett vanligt eluttag. Om alla Sveriges 4,3 miljoner personbilar drevs helt och hållet med el, så skulle elproduktionen behöva öka med cirka 10 % (15 Twh).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista