Nu ska bilåkandet ner i stan.

Bilåkandet ska minska i Göteborg

1:30 min

Bilåkandet i Göteborg ska i fortsättningen minska varje år. Kommunledningen skärper kravet efter tidigare mål om att bilåkandet ska öka minst av alla färdsätt.

Förra året minskade biltrafiken över älven i Göteborg för första gången sedan mätningarna infördes i början på 1990-talet. Biltrafiken minskade med 2,5 procent, delvis till följd av lågkonjunkturen.

Både kollektivresandet och cyklandet ökade samma år (med 4 respektive 1 procent) och 2009 var därmed första gången som det politiska målet - att bilåkandet ska öka mindre än andra trafikslag - kunde uppfyllas.

Men i år är det som vanligt igen. Prognoser från kommunens trafikkontor (nov 2009-nov 2010) säger att bilåkandet över älven ökar med 1 procent igen och att kollektivtrafiken ökar med bara en halv procent. Cyklandet ser ut att minska igen som det gjorde 2008.

Länsstyrelsen har tidigare konstaterat att det krävs trängselskatt för att Göteborgsluften ska klara ställda utsläppskrav och det är nog också det som gäller för att bilåkandet ska minska, tror Kia Andreasson (MP) kommunalråd i Göteborg.

Bilåkandet kommer att minska med 10-15 procent genom skatteområdet när trängselskatten införs 2013, säger trafikkontorets bedömningar. För att det ska minska också andra år krävs bättre kollektivtrafik, mer restriktiv parkeringspolitik och att folk bestämmer sig för att korta avståndet mellan bostäder och arbetsplatser, säger ansvariga på trafikkontoret som Västekot talat med.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista