X-2000 tåg till Göteborg fick evakueras

Ett X2000-tåg på väg till Göteborg fick under eftermiddagen stanna mellan två stationer och runt 330 passagerare fick evakueras. 

Tåget havererade mellan Södertälje och Flen, i närheten av Nyckelsjön och kunde inte fortsätta. I stället fick alla passagerare kliva ombord på det mötande tåget från Stockholm, eftersom det inte gick att få fram ersättningsbussar.

Peo Wenander, reporter på Sveriges Radio Göteborg, fanns med ombord.

– Vid ett-tiden började tåget sakta glida fram och sedan blev det stående, berättar han. Vi fick sedan information om att det hade inträffat ett stort maskinfel. Lokföraren visste inte om det skulle gå att få igång tåget igen, och man startade en evakuering.

Hur gick evakueringen?

– Den gick väldigt lugnt och sansat till. Man lade ut en spång från det X2000-tåg som kom från Göteborg och som skulle vidare till Stockholm. Det körde upp jämsides med vårt havererade tåg.

De som kunde gå på spången tog sig över den vägen, medan resterande fick hoppa ner på spåret mellan tågen.

– Det var ganska högt att hoppa, en del hade ganska besvärligt med det där, säger Peo Wenander. Men alla kom upp på det nya tåget som tog oss till Södertälje.

Väl där fick passagerarna vänta på ett nytt tåg till Göteborg.

Erik Blix
erik.blix@sr.se

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".