Jennifer Heffern tittade på bilderna vid Gustav Adolfs torg. Foto: Anna Brodin/Sveriges Radio.

Hemlösas fotoutställning invigd

"Man blir både ledsen och glad"
1:31 min

I helgen invigdes tidningen Faktums fotoutställning på Gustav Adolfs torg. Tolv hemlösa göteborgare porträtteras på temat drömyrken.

Jennifer Heffern var en av de som stannade till vid bilderna.

– Man blir både ledsen och glad, hemlösa har ju också drömmar som alla andra människor. Alla människor får inte sina drömmar uppfyllda. Men även om det är tragiskt, så tycker jag om när man lyfter fram saker som engagerar människor. Så på det sättet är det fint.

På Gustav Adolfs torg pågår julmarknaden för fullt, men på en del av torget är det de hemlösa som regerar. Här sitter tolv stora, svartvita porträttbilder, tagna av fotografen Patrik Andersson - som vanligtvis fotar världskändisar.

Här finns Henrik som sjöman, Marion som lärare och Bertil i prästmundering. Max Markusson, vd på tidningen Faktum, hoppas att alla som ser bilderna får sig en tankeställare.

– Till att börja med hoppas jag de tycker det är riktigt schysta bilder. Sedan finns det också en bakgrund, det här med att våra försäljare som står ute och säljer tidningen varje dag, kanske inte riktigt hade förväntat sig det när de var små. Utan de hade andra drömmar om andra yrken, och jag hoppas man får sig en tankeställare kring det när man köper tidningen av dem.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".