"Saker här har blivit stulna och kameror skulle vara bra" säger Marie Olofsson, anställd i blombutiken på Tuve torg. Foto: Samir Bezzazi/Sveriges Radio
Västra Götaland

Dubbelt så mycket kameraövervakning

Kristian Lindstrand. " Handlare kräver att vi sätter upp kameror"
1:33 min

Kameraövervakningen i Västra Götaland har mer än fördubblats på tio år. Det visar siffror som Västekot tagit fram.

För tio år sedan fanns det cirka 700 beviljade tillstånd om kameraövervakning i Västra Götaland. Nu ligger siffran på cirka 1 800, vilket är mer än en fördubbling.

Oftast är det för att man vill öka känslan av trygghet och komma åt skadegörelse.

Kristian Lindstrand har flera gånger ansökt om tillstånd till att få sätta upp kameror på allmänna platser som de förvaltar. Han förstår varför man idag är mer benägen att övervaka allmänna platser.

– Tekniken utvecklats så att det nu lättare går att kameraövervaka och ändå skydda personers integritet. Sedan är det så att egendomsbrott har blivit allt dyrare att åtgärda samtidigt som försäkringsbolagen har höjt priset för självrisken. Det gör att allt blir för dyrt att åtgärda.

Det är inte bara antalet tillstånd som ha ökat utan gränsen har även förskjutits. Kameraövervakning som tidigare varit otänkbart har nu blivit av. Till exempel så fick Västra Götaland i höst sitt första kameraövervakade bostadsområde och i november ansökte Göteborgslokaler om att få tillstånd till att sätta upp elva kameror på Tuve torg, vilket skulle göra torget till det första kameraövervakade i länet.

– Det har varit mycket skadegörelse och ungdomsgäng som vandaliserat, säger Kristian Lindstrand vd för Göteborgslokaler, som förvaltar Tuve torg.

När Västekot pratar med handlare på torget är det ingen som uppfattar miljön som otrygg, men alla ställer sig positiva till att ha kameror på torget.

Noria Pisan som jobbar på Tuve torg vill ha kameror runt hela torget.

– Vi har haft ganska mycket inbrott nu det senaste men med kameror kommer inbrotten minska jättemycket, tror han.

Varför tror du inbrotten minskar med kameror?

– Det är svårare att göra inbrott när man är filmad, säger Noria Pisan.

– Jag tycker att det är jättebra. Min affär tillhör den typ av affärer som drabbas väldigt hårt. Det sker mycket snatterier och jag får inbrott minst en gång om året, säger Farideh Bamdad, ägare av en spelbutik på torget.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".