Prisas för visat civilkurage

Konsulten Karin Törnqvist , som avslöjade allvarliga missförhållanden inom Göteborg energi vad gäller upphandling av elmätare, tilldelas årets Whistelblowerpris. En whistleblower är en sanningssägare som så att säga blåser i visselpipan vid missförhållanden.

Svt´s Uppdrag granskning kunde visa hur hon behandlades när hon återigen försökte uppmärksamma ledningen på att Göteborg energi inte fått det man betalat för, eftersom projektledaren gått leverantörens ärenden.

Karin Törnqvist miste sitt arbete.

Hon delar priset med undersköterskan Peter Magnusson som slog larm om rasistiska uttalanden på Södertälje sjukhus.

Det är Transparency Internationals svenska gren som delar ut priset som endast består av äran och ett diplom.

Transparency Sverige skriver bland annat: 

"Korruption och andra missförhållanden kostar stora pengar och innebär ett slöseri med skattemedel och en försämrad tilltro till det allmänna. Därför är det viktigt att det finns människor som vågar berätta om de oegentligheter de ser.

Men många vågar inte. De utsätts för repressalier av ledning och arbetskamrater. Ibland har de inte ens laglig rätt att säga ifrån. Idag är det tveksamt om Sverige uppfyller Europarådets konvention mot korruption, i alla fall inom det privata näringslivet."

I

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista