Kraftig bantning av ADB-kontoret i Göteborgs kommun

Stora nerdragningar hotar på ADB-kontoret i Göteborgs kommun.

Av de 300 anställda som idag ansvarar för och sköter kommunens dataverksamhet kan 230 förlora jobbet - om politikerna väljer det tuffaste nedskärningsalternativet.

Bland de anställda är oron självklart stor.

Orsaken till nedskärningarna är att ADB-kontoret har fått mindre att göra när stadsdelsnämnder för att spara pengar sköter mer av IT-stödet själva. Kommunledningen har också bestämt att en del stora datasystem ska ersättas om ett par år och därför satsar man inte folk på att utveckla systemen.

Ett 40-tal personer blev därför övertaliga i årets budget. En del har slutat med särskild ålderspension, men knappt hälften har fortfarande inga andra placeringar.

Men inför dom närmaste fem åren har politikerna också låtit oberoende konsulter granska bemanningen. De säger att ytterligare 70 måste gå, kanske ända upp till 190 måste sluta om kommunen konsekvent väljer andra leverantörer.

Kommunstyrelsen informerades igår utan att fatta beslut. Men snart måste beslut komma, menar Birgitta Roos, som är chef för ADB-kontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".