Förundersökning om thailändsk kvinna återupptas

Vice överåklagaren i Göteborg har beslutat att fallet med den thailändska kvinnan i Kungsbacka som uppgav att hon hölls inlåst, ska tas upp igen.

En genomgång som gjorts visar bland annat att det förundersökningen som åklagaren vid åklagarkammaren i Halmstad varit ansvarig för, inte hållits tillräckligt många förhör, däribland med kvinnans arbetsgivare.

Det var P1-programmet Kaliber som tog upp fallet och som nu medfört att vice överåklagaren beslutat om att förundersökningen ska tas upp igen.

Kvinnan heter Salee Charatanyaki och kom till Sverige för över fyra år sen från Thailand, med löfte om ett välavlönat, tidsbegränsat och utvecklande arbete. Arbetet bestod i att hon fick sitta i en källare och sy, och enligt henne själv fick hon bara frisk luft en gång i halvåret men då med arbetsgivaren som sällskap.

När en bekant till arbetsgivaren förstod hur Salee faktiskt hade det, befriades hos hon. Men eftersom hon var här illegalt, utan arbetstillstånd, blev hon avvisad för två veckor sen.

En polisanmälan om olaga frihetsberövande lämnades in men åklagaren i Halmstad ansåg att arbetsgivarens agerande var uppenbart kriminellt.  

Men efter P1-programmet Kaliber tog upp fallet beslutade den vice överåklagaren i Göteborg, dit åklagarkammaren i Halmstad tillhör, att granska åklagarens förundersökning. Den visar bland annat att Salees arbetsgivare inte förhörts.

Nu ska en annan åklagare vid åklagarkammaren i Halmstad ta upp fallet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista