Läsplattan blir allt mer populär.

Stort intresse för läsplattan

1:17 min

I år storsatsar Stadsbiblioteket i Göteborg på läsplattor. I helgen var det teknikhelg på biblioteket och just att läsa på skärm i stället för på papper det ville många veta mer om.

– Jag tycker det ser spännande och skärmen är väldigt klar och responsiv, den reagerar snabbt på vad man gör, säger Alexander Sandberg.

Idag går det att låna 2 700 titlar i elektronisk form på Stadsbiblioteket och biblioteket satsar nu också på läsplattor som kan användas för att läsa de elektroniska böckerna.

Elin Nord är bibliotikarie på Stadsbiblioteket.

– Jag tycker det är viktigt att man ger möjligheten att prova, och eftersom vi har e-böckerna är det ett bra sätt att visa hur man ska läsa de här böckerna.

Det kan inte vara enklare att fortsätta läsa på papper, varför ska man göra detta?

– Det klart att man kan tycka att det är enklare att läsa i en bok, och att det ger en annan känsla. Men om man tänker sig att du ska resa till exempel, kan det vara väldigt smidigt att få med sig böcker på en läsplatta, i stället för att bära tungt. Och sedan tycker jag det är viktigt att vi på biblioteken ligger i framkant och visar vad det finns för möjligheter med den nya tekniken.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista