1 av 2
Tullverket beslag av marijuana ökar. Foto Gisela Svedberg/Scanpix
2 av 2
Tony Magnusson, operativ chef på Tullverket i Västra Sverige. Foto: Andreas Kron / Sveriges Radio

Beslagen av cannabis ökar

"Vi har gjort flera större beslag"
1:43 min

Tullen gör allt fler beslag av drogen cannabis som kan vara både hasch och marijuana. Och särskilt marijuanabeslagen ökar i år. Det visar Tullverkets statistik för årets tio första månader.

– Det är naturligtvis en stor problembild i Göteborg liksom i övriga landet vad gäller cannabis. Vi ser ju i år att vi ligger högre i beslagskvantitet än tidigare år och det beror bland annat på att vi har gjort ett par större beslag hitills i år som gör att statistiken visar betydligt högre siffror än dom tidigare åren, säger Tony Magnusson är operativ chef för Tullverkets brottsbekämpning i Västra Sverige.

Drygt 148 kilo marijuana har den svenska tullen beslagtagit mellan januari och oktober i år. Och det är inte bara mängden marijuana som ökat. Även antalet beslag har stigit.

Det mesta knarket har smugglare försökt ta in via Skåne men en stor sändning på 54 kilo från Albanien la tullen i Göteborg beslag på tidigare i år.

– Det är klart att det kan få tillfällig påverkan på marknaden när det gäller dom större beslagen. Sen vilken effekt det får i långa loppet, det kan man ju diskutera eftersom trots att vi gör fler och större beslag än tidigare så vet vi också att tillgången är ganska god och priserna stiger inte nämnvärt, säger Tony Magnusson.

Cannabis är den i särklass vanligaste narkotikan. Särskilt hos unga. Mer än var femte gymnasieelev har någon gång provat narkotika, och nästan alltid handlar det om cannabis. Och den allmänna bilden är att acceptansen för cannabis tycks bli större bland unga.

Med tanke på hur förhållandevis vanlig drogen är kan man fråga sig varför det inte görs fler beslag.

– Med tanke på det resurläge vi har och det enorma inflöde som är idag, både gods och passagare så är det omöjligt att stoppa allt. Vi får försöka ta så mycket vi kan helt enkelt, säger Tony Magnusson.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Fakta: Cannabisbeslag

Antal beslag i Sverige av cannabisharts (hasch) och cannabis (marijuana), januari - oktober.

2008: 1256 beslag
2009: 1457 beslag
2010: 1729 beslag

Mängder, januari - oktober:

2008: 100 kilo cannabis, 440,4 kilo cannabisharts.
2009: 29,3 kilo cannabis, 1120 kilo cannabisharts.
2010: 148,5 kilo cannabis, 359,3 kilo cannabisharts.

Källa: Tullverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".