Ekologist kött kan leda till mindre kötträtter på matsedlarna.

Mer ekologiskt kött till skolelever och äldre

1:10 min

Allt kött som serveras i Göteborgs skolor och äldreboenden ska vara ekologiskt. Det kravet ställer nu den rödgröna kommunledningen. Men eftersom det ekologiska köttet är dyrare blir det troligen mindre kött på matsedlarna.

–  Men man behöver ju inte ha rena kötträtter alltid utan man kan ju växla och på det viset ska det gå. Men det är ju ett sätt att att tänka annorlunda, man kan inte bara ersätta en köttkonsumtionsinriktad matsedel med ekokött för då blir det dyrt, säger Kia Andreasson, kommunalråd för miljöpartiet i Göteborg.

2009 var andelen ekologiska livsmedel i Göteborgs stad 14 procentav kostnaden, där mjölken stod för hälften. Målet är att de ekologiska livsmedlen ska öka varje år, men det går långsamt eftersom maten blir dyrare.

Beskedet från den rödgröna kommunledningen efter valet att allt kött ska vara ekologiskt i de kommunala köken har säkert orsakat en del djupa veck i pannorna i de kommunala köken.

Köttet står för en betydande del av matsedlarnas protein och med dyrare kött men oförändrad plånbok kommer en del av köttet att ersättas av bönor och linser.

– Det finns redan kök som bevisar att det går. Vi får ta de goda exemplen och sprida och vi får ha mycket dialog kring det här målet, det är jag fullständigt klar över, säger Kia Andreasson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista