1 av 2
Isen har lagt sig i Göteborgs hamn. Foto: Peter Stenberg/Västekot
2 av 2
Kornhalls färja sitter fast i isen. Foto: Jonas Franzén/SR Gbg

Kylan har gripit tag om Göteborg

"Jag har ändå tre lager kläder på mig"
1:41 min

Kylan släpper inte greppet om Göteborg. De senaste dagarna har temperaturer långt under det normala för november noterats. Kornhalls färja sitter fast i isen och Styrsöbolaget förbereder särskilda is-turer.

Men det är inte alla som får lov att vara inomhus, när det är kallt ute.

Tommy Ljung jobbade med att lägga asfalt på Torggatan i centrala Göteborg tidigare idag och han är inte glad över kylan.

– Det är för jävligt. Vi har tredubbla lager kläder och så får man gå och värma sig på asfalten.

Det är bra att ni jobbar med något som är varmt?

– Absolut, det är kanon, det är räddningen, svarar Tommy Ljung.

De som inte måste vara ute tycks inte lida lika mycket av kylan. Josefin Nilsson tycker att det är ganska skönt:

– Man fryser lite om fingrarna, men jag har långkalsonger och tre tröjor på mig under jackan, så jag håller värmen ganska bra. Jag tycker man piggnar till litegrann.

Inte heller Laila Olsson har frusit särskilt mycket:

– Jag har tagit på mig ordentligt med kläder. Och såna här fina dagar med sol, så tycker jag att det är väldigt skönt ute.

Men kylan påverkar trafiken. I morse gjorde isen i Nordre älv att trafiken med Kornhalls färja stoppades. Styrsöbolagets båtar går hittills utan problem, men bolaget förbereder redan nu en mindre version av den isturlista man hade ifjol.

Enligt Västtrafik och Göteborgs spårvägar har både bussar och spårvagnar ännu inga köldrelaterade problem. Det är tur det för bland andra Henrik Fridén:

– I vanliga fall cyklar jag fram till trettonhelgen, men nu har jag tvingats köpa spårvagnskort redan nu. Helt klart dyrare, men samtidigt varmare.

Nina Sjöman
nina.sjoman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".