Strandskräp. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Bohusläns strandskräp tas upp i Bryssel

"Bohuskusten har ett speciellt problem"
1:26 min

Åttio procent av allt skräp på Bohusstränderna kommer från andra länder, vilket gör skräpet till ett internationellt problem. I veckan reste bohuspolitiker till Bryssel för att ta upp frågan.

Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och flera västkustkommuner har träffat EU-kommissionen och pratat skräp.

I och med att 80 procent av allt skräp på Bohusstränderna kommer från andra länder är det det också ett internationellt problem.

Anders Carlberg, maritim expert på Västra Götalandsregionen var nöjd med mötet.

– Vi lyckades visa att Bohuskusten har ett speciellt problem, eftersom vi har så mycket skräp som flyter in från andra länder.

Vad är lösningen för att komma till rätta med allt skräp som flyter in?

– Det är en komplicerad fråga. Skräpet som kommer in går inte att samla ihop och identifiera för att finna den som har ansvar. Arbetet måste göras långt tidigare. Det måste istället finnas en kedja, så att förpackningarna kommer tillbaks i en returkedja, säger Anders Carlgren.

Vad händer nu, då det finns en medvetenhet hos politiker och tjänstemän?

– Många bohuspolitiker reser hem med en känsla av att deras problem faktiskt har fått ett erkännande på Brysselnivå. Det är en viktig förutsättning för att man ska orka fortsätta det här sega jobbet, som pågått i decennier.

– Det här var lite av ett genombrott vad gäller internationell politik, vill jag påstå, även om det bara var första steget på en ganska lång vandring, säger Anders Carlgren.

Peo Wenander
peo.wenander@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".