Politikerna Kia Andreasson (MP) vill se en lösning så att allmänheten även kan tipsa om tjänstemän.
Whistleblowerfunktionen

Fungerar bara för högre chefer

"Det måste röra sig om chefer"
1:42 min

Enligt Datainspektionen får kommunen inte ha en samlad databas med tips som rör oegentligheter om tipsen inte berör höga chefer och nyckelpersoner i verksamheten.

Det betyder att misstankar gentemot tjänstemän i lägre positioner inte kan samlas in och lagras enligt ett whistleblowe-system

– Särskilda whistleblower-system med en central databas är integritetskänsligt. Det går inte att spara vilka uppgifter som helst utan då ska det handla om folk i ledande ställning eller nyckelpersoner, säger Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen.

Det var i våras som kommunstyrelsen beslutade att starta en så kallad mottagarfunktion för whistleblowers. Ett sådant system skulle kunna samla tips från anställda som rör oegentligheter i kommunala verksamheter.

Men efter att ha kontaktat datainspektionen har kommunen fått nej till att samla tips centralt i en databas.

Ett sådant särskilt rapporteringssystem måste nämligen innehålla misstankar som berör chefer eller nyckelpersoner, och gäller alltså inte tips om tjänstemän i lägre positioner.

– För att registrera och lagra personuppgifter måste man ha ett berättigat motiv. Och motivet är starkare när det gäller höga chefer. En toppchef inom en organisation som begår olagligheter är svårare att granska. Då kan det behövas särskilda system, säger Göran Gräslund.

Datainspektionen menar att när det gäller övriga anställda, och inte chefer, så finns det redan sätt att granska så att inga oegentligheter förekommer. Dock visar den senaste tidens avslöjanden om korruption i Göteborg motsatsen.

Av de tio förundersökningar om mutbrott som pågår mot kommunala tjänstemän är det bara ett fall som berör en chef. Resten handlar om tjänstemän i lägre positioner.

– Jag tycker man ska vidga den kretsen därför det har visat sig att oegentligheter förekommer lägra ner i organisationen då vi delegerar uppgifter, säger Kia Andreasson, (MP), och grundare av förslaget.

Samir Bezazzi
samir.bezazzi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".