Kyrkans integrationsprojekt upphör

"Haft gemenskapsträffar på arabiska"
1:19 min

I tre år har Svenska kyrkan i Göteborg jobbat med ett specialprojekt för att integrera nyanlända invandrare.

Många har fått stöd och hjälp in i samhället. Men nu när projektet är slut är det osäkert vad som händer. Erika Emanuel, informatör i Svenska kyrkan, berättar vad projektet gjort.

– Bland annat studiecirklar i vardags- och hushållsjuridik, datakurser, kaféverksamhet, språkträningar. Vi har haft gemenskapsträffen, med arabisktalande kvinnor, "Mat och prat" har vi haft, i Biskopsgården, bland annat, säger hon.

Projektet Ny i Sverige drevs i tre år, och var ett integrationsarbete i Angereds, Bergsjöns och Lundbys församlingar. Syftet var att hjälpa nyanlända invandrare, asylsökande och flyktingar in i samhället, som ett komplement till kommunens egna introduktionsinsatser.

Verksamheterna var öppna för alla - oavsett religion, och har inneburit mycket för många, säger Erika Emanuel

– Det har gett många människor möjlighet att komma in i samhället, arbetstillfällen, praktikplatser, nya kontakter. Det vi hoppas på är nu att projektet kan initieras ifrån Svenska kyrkan i Göteborg att fortsätta i någon form.

Nina Sjöman

nina.sjöman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".