Före detta stark man i Göteborg. Nu får han vara med och bestämma vem som ska bli ny partiledare för Socialdemokraterna.

Göran Johansson med och väljer ny partiledare

Göran Johansson: ”Jag ställer upp för att mina partivänenr vill det”
1:08 min

Socialdemokraterna i Västsverige vill se förre kommunalrådet i Göteborg Göran Johansson som sin man i valberedningen när nu Socialdemokraternas nästa partiledare ska vaskas fram.

Göran Johansson är beredd att ta på sig denna ansvarfulla och krävande uppgift.

 – För att mina partivänner i västsverige vill det, säger han.

Hur kommer ni arbeta i denna valberedning?

– Vi hoppas i början kunna göra någon form av kravanlays på vilka egenskaper den tilltänkta partiledaren ska ha , vilken typ av person hon eller hon ska vara. Vi bör inte direkt gå in på namn.

Vilken typ av ordförande behövs för Socialdemokraterna idag?

– Jag vill inte gå in alltför djupt i det men vi måste ha en person som har möjligheter att bli folkligt förankrad och respekterad - det är det viktigaste. Någon som kan vinna nästa val.

Det har kommit förslag på ett delat ordförandeskap för Socialdemokraterna. Vad säger du om det?

– Jag har alltid varit tveksam till det. Det är risk att man inte helt går i takt och det utnyttjar medierna. De kan först gå på den ene och frågar  sedan den andre för att leta efter nyansskillnader i hur de uttrycker sig och så kan det bli en stor grej. Vi lever i ett mediasamhälle som tar död på alla finesser. Man måste nästan bli stereotyp för att klara sig, säger en kritisk Göran Johansson.

Nu ska ni hitta ett namn på förslag på en partiordförande till den extra partikongressen i mars. Hur ser du på den tidsram ni har?

– Det är kort tid. Urvalsprocessen måste senast vara klar i början av februari och sedan måste partidistrikten ta ställning till den person vi kommer fram till.

Så det är en process efter det att vi är färdiga i valberdningen - om jag nu får vara med.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".