Idag är det länsstyrelserna som ska se till att djurhållningen sköts runt om i landet.

Fler djurägare får djurförbud

"Vi måste bli duktigare"
1:21 min

Allt fler djurägare i Västra Götaland får djurförbud, eller krav på åtgärder på grund av vanvård, efter det att länsstyrelsen tog över ansvaret för djurskyddet från kommunerna.

En förklaring är att många kommuner inte skötte djurskyddsarbetet så bra.

– Vi har gjort den analysen efter att vi har fått sätta in väldigt många resurser på ärenden som vi har tagit över från kommunerna, säger Robert ter Horst, chef för länsstyrelsens veterinärenhet i Västra Götaland.

Han poängterar att många kommuner skötte djurskyddsarbetet bra, men inte alla, och säger att det har varit en tung uppförsbacke för länsstyrelsen att komma tillrätta med många eftersatta ärenden. Länsstyrelsen har dessutom som mål att tillämpa reglerna mer konsekvent och mer lika i alla fall, samtidigt som lagen också skärpts.

– Vi måste blir duktigare när det gäller att förelägga. Det är dels en rättssäkerhetsfråga för djurägare, men också viktigt ur djurens synpunkt, säger Robert ter Horst.

Även om länsstyrelsen tillämpar lagen strängare, har antalet djurskyddsinspektörer minskat sedan länsstyrelsen tog över ansvaret. Nu har regeringen satsat extra resurser för att förbättra djurskyddet, två miljoner till Västra Götaland i år och förhoppningsvis minst lika mycket nästa år.

Det kommer att resultera i fler kontroller framigenom. Men frågan är om resurserna räcker och även kommer att räcka till förebyggande arbete, något som Robert ter Horts vill se mer av.

– Det vi jättegärna vill är att komma igång ordentligt med förebyggande djurskyddskontroller, så att vi kan vara ute i god tid och på sikt minska antalet fall av vanvårdade djur.

Anne-Charlotte Horgby
anne-charlotte.horgy@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".