Vägvalets partiledare Theo Papaioannou. Foto: Daniel Breece / Sveriges Radio
Trängselskatten

Krav på folkomröstning till fullmäktige

Göteborgs kommunfullmäktige måste ta ställning till om det ska folkomröstas om trängselskatten i Göteborg. Detta sedan Vägvalet samlat in 22 300 namnunderskrifter med krav på just en folkomröstning.

Den 8 december kommer Vägvalet överlämna underskrifter till kommunfullmäktiges ordförande.

– Vi har fullföljt vårt första åtagande och levererat vad vi lovade när vi gick till val, säger Vägvalets Theo Papaioannou.

Om minst fem procent av de röstberättigade i en kommun kräver en folkomröstningen i en fråga måste kommunfullmäktige ta ställning till det.

– Det här är en markering från Vägvalet och Göteborgs invånare. Det är viktigt att det blir en debatt och att kommunfullmäktige förstår att folk inte vill ha trängselskatten, säger Theo Papaioannou.

Men att det verkligen blir en folkomröstning är inte särskilt troligt. Den politiska enigheten är stor i Göteborg om att trängselskatten behövs för att bekosta stadens infrastruktursatsningar. Endast Vägvalet och Sverigedemokraterna har opponerat sig.

– Vi har gjort ett åtagande gentemot staten. Att backa ur det nu är troligen inte görligt och i vilket fall inte lämpligt, säger Jonas Ransgård (M).

Ransgård som just nu är i Stockholm för att träffa andra moderata kommunalråd konstaterar att det är många kommuner som vill ha pengar till infrastruktursatsningar.

– Skulle vi dra oss ur ligger inte pengarna och väntar på oss, säger Jonas Ransgård.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".