Utställningen lämnar nu Göteborg. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Kontroversiella utställningen Jerusalem stängs

1:29 min

Trots ringlande köer så stängs idag den kontroversiella utställningen Jerusalem på Världskulturmuseeet i Göteborg efter bara tre veckor. Kostnaden för utökad säkerhet kortade utställningstiden.

Den här utställningen väckte känslor långt innan den blev av. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin tog sig till Jerusalem för att i den heliga staden ta bilder på homo-, bi- och transpersoner i religiöst och politiskt laddade miljöer parade med religiösa citat. För att väcka tankar om hur Bibeln, Toran och Koranens texter om hbtq-personer kan tolkas.

Men Ohlson Wallin fick utstå många påtryckningar att stoppa utställningen och stor oro på museet gjorde att polisens riskgrupp kopplades in. Ett tag talades det till och med om att utställningen skulle vara ett hot mot rikets säkerhet men polisen gav klartecken och så kunde utställningen invigas med metallbågar och flera vakter.

Fast museet insåg tidigt att det skullebli dyrt och man beslöt korta utställningstiden från fem till tre veckor. Nu har ingen försökt vandalisera verken och varken museet eller fotografen har fått motta några uttalade hot.

Under denna relativt korta tid har människor strömmat till och deltagit i samtal diskriminering och texttolkning. Världskulturmuseets informatör Anna Mighetto är mycket nöjd med besökssifforna på cirka 6 500 personer med tanke på att utställningen är liten, endast 17 bilder och 60 personer som mest samtidigt kunnat se bilderna. I söndags visades även dokumentärerna Jihad for love och Sämre än djur.

Nu ska utställningen Jerusalem vidare till Växsjö och Skövde. Först om några dagar vet Världskulturmuseet hur mycket de extra säkerhetsarrangemangen kostade.

Epp Anderson
epp@anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista