"Jag har ju inga fördomar om hiv, men ...", heter kampanjen som vill få oss att tänka på det ansvar vi alla har för bemötandet av hivpositiva.

Fokus på aidssjuka under mässa i Göteborg

1:01 min

Den internationella aidsdagen uppmärksammas den 1 december. I Göteborg görs det med en minnesstund och en mässa i Domkyrkan, men också med en stor informationsinsats i Nordstan hela dagen.

Det handlar om fördomar och bemötandet av de drygt 5 000 personer som lever med en hivinfektion i Sverige.

– Vi vill att man ska börja prata om hiv igen. Vi vill att allmänheten börjar tänka på hur man bemöter hivpositiva och vad man kan göra så att de kan sluta känna att de inte kan gå ut med sin hivstatus, säger Selina Eriksson på Social resursförvaltning i Göteborg

Hur ska man då komma åt fördomarna?

– Vi måste skaffa oss kunskaper. Vi måste ha en ordentlig sex- och samlevnadsundervisning för våra ungdomar i skolan.

– Vi måste börja arbeta generellt med det här - hiv gäller alla, inte bara de som bär på hiv-viruset.

Nu är ni ute i Nordstan idag och tusentals människor kollar in kampanjen, Vad möter ni för reaktioner?

– Jag tror folk först blir lite perplexa för att människorna på bilderna representerar dig och mig och att det tar lite tid. Folk får tänka till och det är lite poängen med kampanjen, att det krävs lite av oss när vi ser den, säger Selina Eriksson på Social resursförvaltning i Göteborgs stad.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista