Snart kan man få en sake till dessa läckerheter. Foto: Rich Pedroncelli/Scanpix.

Öl och vin även till kall mat med nya regler

Tillstånd att servera alkohol även till kall mat
1:23 min

Idag väntas riksdagen anta de ändringar i alkohollagen som gör att restauranger inte längre behöver servera varm mat för att få sälja alkohol. Det gör att till exempel sushirestuaranger nu kan få erbjuda öl och vin.

Markus Almqvist äter ofta sushi ute och skulle gärna köpa alkohol till maten. Han brukar vara här på kvällarna och äta också, och skulle gärna vilja kunna köpa alkohol till maten.

– Man vill ju åtminstone kunna beställa in sake, det tillhör ju sushin, säger han.

I restaurangens kök står Oyo Omega.

En bit vit, fet smörfisk ligger på skärbrädan.

– Jag förbereder inför i kväll, säger han.

Oyo Omega får inte i dag inte sälja någon alkohol till sina kunder. Lagen säger att det bara kan få alkholtillstånd om man säljer varm mat - inte kall sushi alltså. Men frånoch med nu blir det okej även för sushirestauranger att söka alkoholtillstånd.

– Det passar bra med till exempel vissa viner och sake till sushi, det brukar vi dricka när jag är med mina vänner, säger Oyo Omega.

Alkohollagen ändras på flera punkter vid nyår. Bland annat kommer det bli okej att krydda brännvin och servera som snaps på sin egen restaurang. Kravet på varm mat försvinner alltså, men den som vill få ett alkoholtillstånd måste fortfarande ha ett ett varierat utbud av maträtter på sin restuarang.

Här kommer såklart finnas en del gränsfall och på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) räknar man med att behöva gå till domstol för att klargöra vad som gäller.

– När det uppstår behov kommer vi överklaga beslut för att se hur lagen ska tillämpas, säger Stefan Lundin på SHR.

Oyo Omega hoppas att hans ställe ska uppfylla kraven och vill börja servera alkohol så snart som möjligt. Inte minst för att kunderna ska stanna i restaurangen lite längre.

– Finns det lite vin och öl på bordet kanske de stannar ett tag och umgås, säger han.

Jonas Franzén
jonas.fransen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".