Polisen körde hem två unga snattare med sommardäck. Arkivfoto: Sveriges Radio.

Polisbilar halkade runt med sommardäck

Anders Axén: ”Polisen började byta till vinterdäck i början av november”
1:28 min

Polisen i Göteborg har kört på sommardäck i snöhalkan. I en tillbudsrapport från två poliser berättas hur polisen körde hem två unga snattare när det var fem centimeter djup och bilen endast hade sommardäck.

– Man bytte däck på ett stort antal polisbilar under under november. Men i det här fallet vet jag inte varför man inte hade vinterdäck, säger Anders Axén, chef för fordonssektionen på polisen.

Det är två poliser som i en anmälan protesterar över att de varit tvungna att köra med sommardäck, trots det hala underlaget och all snö. De berättar om ett specifikt tillfälle där de tagit två minderåriga snattare som de skulle köra hem. Med cirka en halv decimeter snö på marken fick bilen inget bra fäste och trots att de körde försiktigt kändes det inte säkert.

Anders Axén säger att det är olyckligt att det blivit som det blivit. Men att det sedan i början på november funnits möjligheter att ta sig till polisens däckverkstad och få vinterdäck.

– Det är alltid en avvägning i hur tidigt man ska börja byta däcken. Huvuddelen byter vi från 8 november. Men polisbilarna brukar inte komma in förrän det blivit halt, säger Anders Axen.

Varför hade inte den här bilden vinterdäck?

– Det vet jag inte.

Vem är ansvarig för att se till att det finns vinterdäck?

– Det är respektive område själv som bestämmer när man åker till verkstaden ioch byter däcken.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".