Kvinnomottagning rustar ner

"Kommer inte kunna ha lika omfattande kontakter"
1:09 min

Kvinnomottagningen i Olskroken i Göteborg tvingas till kraftiga nedskärningar. Minst 5 av 17 tjänster dras in vid årsskiftet.

Sven-Erik Ahlborn är kliniksamordnare och biträdande chef för beroendekliniken och han förklarar varför det är just kvinnomottagningen man rustar ner.

– Om vi ska minska och dra in tjänster så är det bara på vissa ställen som vi kan dra in tjänster överhuvudtaget. Vi kan inte dra in på slutenvården, där är så trångt redan. Och på kvinnoenheten har vi 17 tjänster. Det var det enda stället som vi kunde minska på överhuvudtaget, säger han.

De kvinnor som idag får hjälp på kvinnoenheten är kvinnor som utsatts för både övergrepp och misshandel. Frågan är hur neddragningarna kommer att drabba de kvinnorna. 

-- Jag vet inte exakt, men patienterna måste vi ta hand om någonstans. Och vi kommer att hand om samma patientantal men vi kommer inte att ha lika omfattande kontakter kanske. Det gäller för alla i vår öppenvård tyvärr eftersom man har minskat ramarna för dem, säger Sven-Erik Ahlborn.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".