På en vecka har elpriset ökat med 40 procent. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix.

Högsta elpriset sedan mars

I november steg det rörliga elpriset med sex öre och nådde sin högsta nivå sedan i våras. Orsakerna är främst kallare väder, fortsatt låga nivåer i vattenmagasinen och högre priser på kol och olja.

Elpriset just nu är det högsta sedan i mars, det visar Energimarknadsinspektionens prisjämförelse.

– Om kylan håller i sig riskerar vi nu att gå in i en period med något högre elpriser, säger Tommy Johansson, avdelningschef vid Energimarknadsinspektionen. Samtidigt ska man komma ihåg att tillgängligheten i kärnkraften idag den 2 december ligger på 75 procent, vilket dämpar de värsta pristopparna.

Han rekommenderar ändå elkunder att se över sitt elavtal och konstaterar att det kan finnas mycket pengar att tjäna, oavsett om man väljer fast eller rörligt avtal. 

November inleddes däremot med sjunkande elpriser, till följd av ökad tillgänglighet i kärnkraften i kombination med att det kom rikligt med regn som fyllde på vattenmagasinen.

Att priserna sedan vänt förklaras främst av sjunkande temperaturer som fick efterfrågan och produktionen att öka, vilket gjorde att nivåerna i vattenmagasinen återigen sjönk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".