Fritidsgårdarna i Lerum blir kvar

Fritidsgårdarna i Lerum ser ut att få vara kvar, enligt ett budgetförslag som presenterades idag från den politiska majoriteten, bestående av dom fyra borgerliga partierna

Omfattande protester mot att lägga ner kommunens fritidsgårdar och dra in dom tre fältassistenterna stoppade ett tjänstemannaförslag att spara miljoner på Lerums ungdomar.

Därför skjuter den borgerliga majoriteten till extrapengar på ytterligare fem miljoner kronor för det.

Men det blir inga glansdagar för de flesta av kommunens verksamheter nästa år - endast en procent mer får det kosta och då ska både pris- och löneökningar betalas med det.

Några satsningar blir det dock - en är att ojämlika löner i kommunen ska arbetas bort. Exempelvis ska löneskillnaden mellan en manlig tekniker och en kvinnlig vårdanställd jämnas ut. Sex miljoner satsas på det dom kommande tre åren.

Men årets underskott på beräknade 23 miljoner kronor ska sparas bort - därför ska olika taxor höjas så snart det är möjligt. Renhållningstaxan föreslås höjas med tio procent.

En annan besparingsåtgärd är att lägga ner kommunens mätkontor och istället köpa in den tjänsten utifrån.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista