Inga uppsägningar på stadskansliet

Göteborgs kommunledning beslutade på onsdagen att täcka sitt eget underskott på 18 miljoner kronor på stadskansliet för att slippa uppsägningar - just nu.

Ungefär hälften tas från egna reserver, så kallat eget kapital. Den andra hälften tas från kommunkassan för att stadskansliet ska slippa göra sig av med runt 15 personer redan i år, men det kommer nedskärningar senare, säger Eva Olofsson, som är vänsterpartistiskt kommunalråd.

Kommunledningen har ofta kritiserat andra nämnder som inte håller budgeten och när man nu i flera år slarvat med sin egen och fått kritik av revisorerna för det kan man säga att kontrollen är sensationellt dålig.

Den som suttit längst i kommunstyrelsen - och haft mest tid på sig att reagera på brister i budgetrutinerna - är moderata oppositionsledaren Jan Hallberg.

På onsdagen ville han gå hårdare fram än den styrande majoriteten och inte skjuta till nio miljoner kronor. Det skulle ha tvingat fram besparingar, som kunde berört 15 anställda redan i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista