Ökat stöd för EU bland svenskar

En opinionsundersökning från Göteborgs universitet visar att allt fler är för EU. Trots att svenskarna sade nej till euron är stödet för medlemskapet större än någonsin, visar undersökningen, där statsvetare har mätt svenskarnas inställning till EU-medlemskapet sedan 1995.

Stödet för medlemskap har ökat kraftigt de senaste åren - och i årets så kallade SOM-rapport, som Svenska Dagbladet tagit del av, visar att 46 procent av svenskarna är för medlemskap och 35 procent är emot. Stödet har ökat inom alla åldersgrupper och oavsett bildningsnivå. För ett år sedan var 41 procent för ett medlemskap.

Kvinnor är mer negativa än män, men den EU-kritiska opinionen dominerar nu bara i Norrland och i norra Mellansverige.

Ett trendbrott är att EU-motståndet ökar i de tre partier som aktivt kampanjade mot euron - vänsterpartiet, miljöpartiet och centern. Bland ja-partierna ökar stödet jämfört med tidigare.

Samtidigt visar undersökningen att de förväntningar som fanns inför medlemskapet inte har infriats. Få anser att EU lett till förbättringar på viktiga områden som miljö, ekonomi, jordbruk, livsmedelspriser eller brottsbekämpning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".