Ingen kommission mot hemlöshet

Det blir ingen kommission mot hemlöshet i Göteborg.

Den styrande majoriteten i kommunstyrelsen anser inte att det behövs en kommission - som den borgerliga oppositionen begärt - för att skynda på utbyggnaden av bostäder åt hemlösa.

Nio av tio planerade boenden för hemlösa i altboprojektet är idag överklagade, eftersom grannar ifrågasätter lokaliseringarna. Nu behövs en kommission med ledande kommunpolitiker och representanter för frivilligorganisationer för att skynda på det hela, menar de borgerliga partierna. En kommunal tjänstemannagrupp har idag ansvaret och nyligen utestängdes det så kallade Kyrknätet från gruppen - enligt dem själva för att de offentligt framfört kritik mot kommunens sätt att sköta utbyggnaden. Tidningen för Göteborgs hemlösa, Faktum, har efter det JO-anmält kommunen.

Folkpartistiska kommunalrådet Erik Lithander och moderaten JOnas Ransgård kritiserar ansvariga.

Men Pelle Berglund, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för hemlösheten, tycker att tjänstemännen - och fastighetsnämnden som ansvarar för markfrågorna - ska få jobba vidare i lugn och ro. Någon hemlöshetskommission behövs inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".