Vårdpersonal bra på hygien

1:01 min

Personal inom vård och omsorg i kommuner och landsting får goda betyg i hur man följer grundläggande hygienrutiner och klädregler. Det konstaterar SKL i en hygienrapport som kom idag.

Slutresultaten dras däremot ned för att personalen inte gör rätt i alla moment, vilket kan orsaka infektioner hos patienterna.

19 landsting har ingått i mätningen och drygt 14 000 läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan personal har observerats under en given dag hur mätningens kriterier följs. Det är den första nationella mätningen i sitt slag.

I kriterierna ingår desinfektion av händer både före och efter patientkontakt, användning av handskar, engångsförkläde eller skyddsrock, kortärmade arbetskläder, kort eller uppsatt hår. Personalen får inte heller ha ringar, klockor eller armband.

Personal i Västra Götaland som deltagit i undersökningen får lite blandat betyg. Bara sju av tio gör en korrekt desinfektion före patientnära kontakt, men fler gör rent händerna efter...

Däremot så har alla kortärmade arbetskläder och ingen har heller ringar, klockor eller armband - bäst i riket.

Det finns utrymme för förbättringar, kommenterar anser SKL som också konstaterar att minskningen av antalet vårdrelaterade infektioner planat ut och är ungefär på samma nivå som vid den förra mätningen.