Var tredje butik otrygg

1:30 min

Cirka 30 procent av butikerna inom dagligvaruhandeln och fackhandeln är inte tillräckligt säkra. Det säger Handelsanställdas förbund som kartlagt säkerhetem bland butikerna i Västsverige. 

För tio år sedan genomfördes det i snitt två rån per dag mot butiker i Västsverige, nu ligger den siffran på tre.

Handelsanställdas förbund har genomfört en enkät, där man frågat om säkerheten i 600 västsvenska butiker. Och den visar på flera brister.

Inte ens hälften erbjuder sina anstäldda regelbunden säkerhetsutbildning.

Var fjärde butik har ensamarbete. Speciellt under kvällar och helger då rånrisken är som störst.

Bara en av fyra butiker har ett slutet kassasystem. Alltså ett tidstyrt system som försvårar även för personal att få åtkomst till pengar.

--Genom att ha ett slutet kassasystem blir det inte intressant för rånarna att gå in i butiken, säger Anne-Maj Lindblom, första ombudsman på Handelsanställdas förbund i Göteborg.

Problemet är att många butiker inte har råd att köpa ett slutet kassasystem, något som i dagsläget kostar runt hundra tusen kronor per kassa.

För att göra butikerna säkrare vill Handelsanställdas förbund istället öka kortanvändningen. Men även det blir dyrt för butikerna. En lagändring tidigare i år förbjuder butiker att ta avgift för att ta emot betalningar mot kort.

– Det har inneburit att små butiker har gått tillbaka till kontanthantering istället för att använda sig utav kort, säger Anne-Maj Lindblom.

Samir Bezzazi

031-837611

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.