Tågupproret kräver fungerande tåg

1:26 min

Nu har resenärerna fått nog - tågupproret kommit till Göteborg. 2000 upprörda resenärer har skrivit under uppropet där man kräver ökade investeringar i järnvägen och vill stoppa avregleringen av tågmarknaden.

– Vi är trötta på att det investeras alldeles för lite pengar i järnvägen. Det kaos som vi ser nu varje vinter är inte Sj:s fel men det är en brist i investeringar i infrastruktur och underhåll, säger Ian Fiddies på Miljöförbundet jordens vänner.

Det är Miljöförbundet jordens vänner tillsammans med SEKO södra och norra som startat tågupproret. Sen starten för en vecka sen har 2000 personer skrivit under namninsamlingen på deras hemsida.

För tågupprorets initiativtagare är miljön och en väl fungerande tågtrafik det viktigaste, men en större satsning skulle också innebära bättre arbetsmiljö för SEKO:s medlemmar.

– De har det så hektiskt nu att en del knappt vill gå till jobbet. De känner ju en orerhörd stress och frustration eftersom de vet att det kanske funkar en liten stund om man har tur. Sedan snön kom har de i stort sett inte fått en andhämtning, säger Thomas Olsson, ordförande för SEKO södra.

Han hoppas att tågupproret och de stora förseningarna de senaste åren kommer leda till att regeringen satsar mer på infrastrukturen

– De har ju inte tagit oss på allvar när vi sagt att detta är följderna av avregleringen och att man satsar för lite, säger Thomas Olsson.

Camilla Walldán
vastekot@sr.se