Telestolpar ruttnar i förtid

1:33 min

Så många som trehundrafemtiotusen telestolpar i Sverige, varav 120 000 i Syd- och Västsverige, måste förmodligen bytas ut för att de ruttnar i förtid.

Enligt Telia Skanova som drabbats av många ruttnade telestolpar beror detta på att företaget som levererar trästolparna torkar stolparna på ett nytt sätt, en så kallad högtemperatur-torkning, som gör att trästolparna snabbt ruttnar inifrån.

Och att byta ut stolparna handlar om stora summor.

– Det är svårt att säga exakta summor men det rör sig helt klart om mångmiljonbelopp. Det säger Conny Wallerius är arbetsmiljöstrateg på Telia Skanova.

Telia Skanova upptäckte de ruttnande stolparna 2008 i samband med besiktning.

– Det första vi gjorde var att vi besiktigade hela stolplinjen och upptäckte då flera ruttnade stolpar och förstod då att det var ett större problem.

Högtemperaturtorkning innebär att de nybarkade furor som ska bli tele eller elstolpar snabbtorkas i stora ugnar som håller upp mot 120 grader.

Den traditionella metoden är att stolparna får ligga och naturtorka under nästan ett års tid innan dem impregneras och då ska stolparna hålla i 50 till 70 år innnan dem måste bytas ut.

Enligt den expertis som Telia Skanovas anlitat så suger inte högtemperaturtorkade stolpar åt sig impregneringsmedlet på rätt sätt och efter bara några år så ruttnar stolparna inifrån.

– Vi byter ut stolparna så fort det går, säger Conny Wallerius.

Finns det stolpar att få som fortfarande impregneras enligt den gamla metoden?

– Från och med i somras så har vi förbjudit all högtemperaturstorkning och det är bara naturtorkat som gäller.

Är det så att Telia Skanova och elbolagen har övervägt en stämning av det företag som levererat de stolpar som ruttnar så snabbt?

– Det är ju en process som pågår med utredningar av SP och elbolagen. Då får vi se vad som kommer fram. Det är ingenting som går att svara på idag.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se