Renodlad verksamhet gav ökad omsättning

Sedan Volvo-koncernen började att renodla sin verksamhet för tio år sen, har koncernens omsättning ökat med 45 procent, men samtidigt har de anställda bara blivit 2,8 procent fler.

Volvo-koncernen är idag Sveriges största privata arbetsgivare. I världen finns ungefär 76.000 anställda, för tio år sen var den siffran 74.000. I exakta tal en ökning på 2.100 personer under perioden.

Huvudförklaringen som ges är ständiga effektiviseringar, samtidigt som koncernen ökat sina marknadsandelar i världen på t.ex. Volvo Lastvagnar, bussar och på marknaden för anläggningsmaskiner.

När inflationsökningen under dom tio åren räknats bort, har omsättningen ökat med 50 miljarder på tio år till 183 miljarder ifjol, och det är en ökning på 45 procent.

Vad är det då för slags effektiviseringar som Leif Johansson pratar om? Han nämner t.ex. införandet av IT-tekniken ach allt som det betyder i personalbesparingar inom administration. Dessutom säger att han bland annat robotar idag utför, det som förr var, mycket tunga arbetsmoment.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista