Sjöfacket nöjda med låglönesatsning

Det segdragna sjöfartsavtalet, med alla dess turer som blev klart i natt - är det avtal som i procent troligen gett mest på svensk arbetsmarknad i år.

Avtalet ger en sammanlagd höjning under dom tre åren 1800 kronor på en genomsnittlig sjömanslön på 16 400 kronor - eller dryga elva procent säger Göran Dahlman från SEKO sjöfolk vid Stena Line:

Det nya avtalet ger löneökningar på 500 kronor i månaden för dom allra flesta sjömännen och dessutom ett ombordtillägg på 100 kronor - det säger idag Peter Jeppson vd för arbetsgivarna för Radio Göteborg. Men han hävdar fortfarande att avtalet totalt kostar dryga sju procent totalt - då avtalets längd förlängts till tre år och två månader och att sjömännen får sämre ersättning om dom tar ut ledig tid i pengar.

SEKO:s sjöfolks Göran Dahlman håller delvis med - men den sämre kontantersättningen tar inte så många ut och är en anpassning till dagens skattesystem. Avtalet ger faktiskt elva procent i sjömännens lönessystem, tarifflönesystemet som ger höjd lön beroende på antalet år i yrket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista