Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Torslanda

Ny undersökning om kommundelning i vår

Staten betalar undersökningen
1:20 min

En ny opinionsundersökning om stödet för Torslanda som egen kommun ska göras nu under våren. Kammarkollegiet som utreder frågan om en kommundelning vill ha en oberoende undersökning av stödet för en kommundelning i Torslanda.

– För att utredningen ska bli så fullständig som möjligt, så ska man göra den här opinionsundersökningen och att man frågar just vad befolkningen i Torslanda tycker, säger Susanne Reuterswärd, som är jurist på Kammarkollegiet.

I lagen står att regeringen ska ta hänsyn till befolkningen, men det är inte detsamma som att en majoritet i en kommundel får sin vilja igenom. Det fanns två tredjedels majoritet i Torslanda för en delning både i folkomröstningen 1998 och i förra årets opinionsundersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Nätverket för Torslandas framtid.

Men när kommunledningen säger nej så hjälps det inte.

– I allmänhet går man på vad kommunen tycker, men vi känner ändå att det är värdefullt att man har ett så komplett underlag som möjligt, för att man ska kunna sätta punkt för ärendet någon gång, säger Susanne Reuterswärd.

I Göteborg är motståndet mot en kommundelning ganska starkt. Flertalet partier har sagt att staten får bekosta en eventuell opinionsundersökning eller folkomröstning. Det är den alltså beredd att göra och Kammarkollegiet har bett länsstyrelsen se på hur det ska gå till.

Ett starkt stöd för en kommundelning i Torslanda är förstås viktigt för att regeringen ska godkänna en delning.

Men det krävs förmodligen också en svängning i kommunfullmäktige.

FOTNOT: 1998 ville 66 procent av Torslandaborna i en folkomröstning att Torslanda skulle bli en egen kommun. I juli 2010 presenterade Nätverket för Torslandas framtid en opinionsundersökning (Demoskop) bland över 600 Torslandabor. Resultatet blev nästan detsamma, 64 procent för en delning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".