Jordskredsseger för junilistan i Göteborg med omnejd

Valet till Eu-parlamentet blev en framgång för missnöjespartet junilistan, som i hela landet fick 14,4 procent. Alla partier utom centern backade, men junilistan tog framförallt röster från moderaterna, miljöpartiet och vänstern.

Valdeltagande blev det lägsta hittills i ett EU-parlamenstval - 37,2 procent.

Och de flesta av siffrorna stämmer överens även på kommunerna i Radio Göteborgs sändningsområde - men det finns vissa undantag.

Junilistan, som alltså fick 14,4 procent i riket, fick sin toppnotering i vårt område i Tjörns kommun, där partiet fick 16, 8 procent av rösterna, men även i Orust och Härryda kommun fick uppstickarpartiet över 16 procent. De lägsta siffrorna för junilistan i vårt område noterades i Öckerö kommun med 11.8 procent och i Göteborg med 12,1.

Moderaterna, som gjorde ett mycket dåligt val, gjorde det även i göteborgsområdet. I Göteborg minskade partiet med 4,9 procentenheter - att jämföra med minus 2,4 i hela riket. I Ale och Alingsås däremot backade moderaterna med 1,0 respektive 1,3 procent.

Folkpartiet däremot gjorde ett bättre val i Göteborg, och i de flesta av kommunerna runt omkring, än vad partiet gjorde som helhet - i Göteborg röstade 16,6 procent på folkpartet och det är lika många som förra euvalet - i riket backade fp med 4 procentenheter.

Kristdemokraterna backade mer i de flesta kommuner i vårt område än vad det gjorde i landet som helhet, där partiet gick minus 2 procentenheter. I Tjörn backade kd med hela 5 procenteneheter, men har trots det ett starkt stöd i kommunen.

Socialdemokraterna som gick minus i riket med 1,4 procentenheter gjorde även det på de flesta håll i göteborgområdet, men i tre kommuner gick partiet framåt - mest i Tjörns kommun med 2,4 procent, men s gick även framåt något i Stenungsund och i Öckerö.

Även vänsterpartet gick minus - 3,0 i landet och ungeför lika mycket i Göteborg med omnejd. Men i Ale var tillbakagången större och i Alingsås något mindre än riksgenomsnittet.

Miljöapartet backade med mellan omkring 4 och 6 procentenheter i sex av våra kommuner - mest i Alingsås med 6,1. I tre kommuner var dock minskningen inte lika stor som i riket, där partet gick back med 3,5 procentenheter.

Valdeltagande låg på de flesta håll i våra kommuner över riksgenomsnittet på 37,2 procent. I Radio Göteorgs sändningsområdes 12 kommuner har elva kommuner ett högre valdeltagande är riket och i hela sex kommuner var valdeltagande över 40 procent - toppnoteringarna var i folkomrösningskommunerna Kungälv och Partille. Lägstanoteringen gjordes i Ale kommun med ett valdeltagade på 36 procent.

Vilka kandidater som får plats i parlamentet blir inte helt klart förrän på onsdag när valmyndigheten vet om någon av kandidaterna har lyckats kryssa sig uppåt i partiernas listor.

Folkpartiets Cecilia Malmström från Göteborg är dock med största sannolikhet klar, eftersom hon är förstanamn på folkpartets lista - och partiet tog två platser. Om moderaten Lisbeth Grönfelt-Bergman, även hon från Göteborg, lyckas klättra från en icke-valbar plats till en valbar återstår dock att se. Hon står på sjunde plats och moderaterna fick fyra mandat i Europa-parlamentet.

Övriga parter har inga kandidater från göteborgsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista