Valdeltagandet varierade stort

I hälften av de 286 valdistrikten i Göteborg deltog mer än 40 procent av de röstberättigade i valet till EU-parlamentet. Men det är stora skillnader i valdeltagandet mellan stadsdelarna.

Det är i områden med främst medelklass- och överklassbefolkning som valdeltagandet ligger i spannet 40 till i några fall lite drygt 60 procent.

Det gäller Örgryte, Torslanda, Askim, Älvsborg, Vasastan, samt en del andra innerstadsdistrikt.

Men det finns också ett antal distrikt med traditionell arbetarbefolkkning och lägre medelklass som hade klart över 40 procent röstande, nämnas kan ett antal distrikt på centrala Hisingen samt Majorna, Masthugget, Högsbo, samt delar av Västra Frölunda och Tynnered.

I dessa distrikt har främst vänsterpartiet lyckats att mobilisera de flesta av sina väljare.

Genomgående är det så att föroter med en majoritet invandrare har ett mycket lågt valdeltagande, det gäller främst Biskopsgården, Länsmansgården, Kortedala, Bergsjön samt förorterna i Angeredsområdet, där finns det distrikt som till och med ligger under ett 20-procentigt valdeltagande.

Marie Demker, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet, menar att dessa siffror blottlägger en stor demokratisk kris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".