Satsningen på nya koloniträdgårdar på väg fullföljas. Foto: Lars Pehrson /Scanpix

Uppsving för kolonistugorna

1:20 min

Om ett par år kommer området kring Lillebybadet på Hisingen att ha byggts ut med 100 nya campingstugor. Dessutom planeras 70 nya fritidshus, liknande kolonistugor.

Mats Arnsmar, byggnadsnämndens socialdemokratiske ordförande, tror på planerna:
– Det är sällan jag får så mycket positiva reaktioner som när vi är ute och pratar koloniträdgårdar. Koloniträdgårdsföreningarna är ju också en av Sveriges största folkrörelser, menar Mats Arnsmar.

Några nya koloniträdgårdar har inte anlagts i Göteborg på länge. Ett område som nyligen var aktuellt ligger uppe i Delsjöreservatet, men de planerna fick läggas ner på grund av närheten till polisens skjutbana. Ett centralt område som är aktullet att bygga på ligger vid Dalens forbollsplan i Slottsskogen. Men det finns ett flertal andra områden som stadsbyggnadskontoret för närvarande tittar på.

Man kan se satsningen på nya kolonistugor ute vid Lillebybadet som ett första steg att infria det löfte som tidigare verksamma politiker i byggnadsnämnden avlagt om en satsning på nya koloniträdgårdar.

Folkpartisten Kjell Björkqvist är vice ordförande i byggnadsnämnden:
– Ju mer vi förtätar staden, desto större blir efterfrågan på områden för rekreation. Man vill kunna sätta lite potatis och ha lite bärbuskar. Det är viktigt med koloniträdgårdar och de blir nog än viktigare i framtiden, säger Kjell Björkqvist.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista