Kammarberget behövs som bergtäkt

1:47 min

Det kan fortfarande bli en bergtäkt i Kammarberget i Fjärås.

Ännu en gång har en majoritet i kommunstyrelsen i Kungsbacka ställt sig positiv till den tänkta täkten. Det trots att Länsstyrelsen tidigare sagt nej och trots starka protester från boende runt omkring och naturskyddsvänner.

– Vi behöver en bergtäkt för vi expanderar kraftigt i Kungsbacka. Vi köper bergmaterial från Kållered, Hisingen, Bohuslän och Veddige, säger Per Ödman (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

För att kunna vara självförsörjande av bergmaterial till bland annat bygget av Onsalavägen och det nya planerade bostadsområdet Kolla Parkstad vill alltså majoriteten av kommunstyrelsen att länsstyrelsen ska tänka om när det gäller Kammarbergets framtid. För enligt Per Ödman är det viktigt att få bort importen av krossat berg.

– Långa transporter för att utvecklas här ger miljöpåverkan hos någon annan. Transporter ger utsläpp. Det är gynnsamt med korta transportavstånd.

En eventuell brytningen i Kammmarberget är en gammal historia som börjar rulla igen. Länsstyrelsen har tidigare sagt nej till en täkt på Kammarberget framförallt för att  det skulle bullra för mycket. Men samtidigt har området höga naturvärden och täkten skulle också dominera landskapsbilden för mycket.

Miljöpartiet och  Naturskyddsförenigen i Kungsbacka håller minst sagt med. Harry Lötjönen är både politiker och engagerad i Naturskyddsföreningen.

– Det ligger många reservat i närheten och berget ligger i ett ostört område. Det kommer att bli ett stort hål av ett ingrepp, säger han.

SR Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista