I dag tog kommunstyrelsen i Göteborg beslut om nya båtplatser.

Nya småbåtshamnar till Göteborg

1:32 min

Göteborg ska inom några år få uppemot 2 000 nya båtplatser. Kommunstyrelsen är överens.

Kommunen ska nu se till att det kommer fram nya platser och att de kommunala och privata hamnar som finns utnyttjas bättre. Dessutom ska hamnservicen bli mer miljöinriktad.

I Göteborg finns uppemot 18000 båtplatser i 116 småbåtshamnar. Stadskansliet konstaterar att Göteborg är en av de båttätaste städerna i världen.

Tolv hamnar med över 7000 platser ägs av kommunen. Men kötiden är lång.

– Den som idag ställer sig i kö för en båtplats hos Grefab får räkna med att vänta i fem år. Det är förstås helt orimligt, säger moderata kommunalrådet Jonas Ransgård. Han får medhåll från vänsterpartiet.

– Är det begränsat antal platser vet vi att människor som har stort intresse av att vistas på sjön, men har sämre ekonomi, blir utan båtplatser, säger vänsterpartistiska kommunalrådet Mats Pilhem.

Kommunstyrelsen är alltså enig om att ta fram 2000 nya platser inom några år. I befintliga hamnar kan ökad förvaring på land under högsäsong ge ett stort tillskott.

– Båtar behöver ju bara ligga i vattnet när de ska användas. Tanken med "stackning" är att du har P-hus för båtar på land - om man ska uttrycka sig slarvigt - och så sjösätter du när du ska använda båten. Då tar du betydligt mindre plats, säger Jonas Ransgård (M).

Men det behövs också nya båtplatser och det kan då uppstå konflikter med andra friluftsintressen. Jonas Ransgård tror ändå på en lösning.

– Det är ju inte badplatser vi ska i anspråk i första hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista