Sopbilen kan inte komma fram överallt i halkan. Foto: Samir Bezzazi/Sveriges Radio.

Gator för hala för sopbil

"Vi fick åka till mina föräldrar och tömma"
1:22 min

Villaägare i Göteborg får börja tömma sina sopor själva. Iallafall på ett 50-tal gator som just nu är för isiga och hala för att sopbilen ska kunna komma fram. Upp till 800 hushåll berörs.

– Det kan vara att kunden får dra sitt kärl till en farbar väg eller så ställer vi ut containrar där man kan slänga sina sopor, säger Malin Andersson som är kundservicechef på kretsloppskontoret.

Hur märker man av om sopbilen inte kan komma fram?
– Ja, det får man se på sin soptunna. Vi skickar inte ut någon information i förväg utan det blir kunderna som hör av sig till oss. Vi vet ju inte om bilen lyckas ta sig fram, de är där och försöker på varje ordinarie tömningsdag.

Sopbilarna är helt enkelt för stora, för breda och för tunga för att komma fram på många småvägar. Jenny Sundberg bor i närheten av Radiotorget och hos henne har soptunnan inte tömts på flera veckor. Hon tycker att informationen till villaägarna har varit alldeles för dålig.
– Vi fick åka hem till mina föräldrar och tömma några påsar. Vi ringde kommunen och frågade vart de hade tagit vägen, och vid andra påringningen så berättade de att det fanns en container man kunde slänga i. Det har varit jättejobbigt.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".