Arkivfoto: Ingvar Karmhed /Scanpix.

Papperslösa garanteras skydd

1:03 min

Papperslösa kvinnor som flyr till kvinnojourer ska få bättre stöd i Göteborg. Kommunledningen svänger och garanterar dem skydd.

Tidigare har kvinnor utan uppehållstillstånd inte fått komma till kommunens kvinnojourer och andra som tagit emot kvinnorna har inte fått ersättning för det.
– Det är de kvinnor som ligger allra sämst till att få skydd och som är allra mest utsatta. Det borde redan vara en självklarhet att detta fungerar, säger Mats Pilhem, (V)-kommunalråd. Det är hans parti som ligger bakom den motion som nu lett till att kommunen svängt.

Det faktum att kvinnor saknar uppehållstillstånd kan göra dem särskilt sårbara. Det är inte ovanligt med män som utnyttjar situationen och gör sig skyldiga till övergrepp. Berörda kvinnor går knappast till polisen.

Nu vill kommunen att kvinnorna garanteras skydd utan att de riskerar utvisning. Kommunen kan inte tvingas lämna ut uppgifter till Migrationsverket om papperslösa som får hjälp, men det finns andra juridiska frågetecken och dem ville den borgerliga oppositionen egentligen ha utredda. Men i kommunstyrelsen är alla eniga om att mänskliga rättigheter och konventioner måste komma först.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista