Ställs inför rätta efter rån mot finansmän

2:26 min

I dag inleds rättegången mot tre av de män som misstänks för inblandning i rån och frihetsberövande av två finansmän förra året.

Håkan Ström är kriminalinspektör vid Länskriminalpolisen i Stockholm och den som håller i utredningen.

– Det har naturligtvis varit en enormt chockartad upplevelse. De har fått vistas i sina lägenheter under enormt lång tid med både hand- och fotbojer, stundtals även tejpade för munnen, och varit helt i händerna på huvudgärningsmannen, säger Håkan Ström.

Huvudmannen ska tillsammans med flera medhjälpare ha tagit sig in i två finansmäns lägenheter och under hot tvingat männen att föra över stora summor pengar.

Dels i Stockholm, dels i Göteborg ska olika personer tagit sig in i lägenheterna och övermannat finansmännen, satt hand- och fotfängsel och tvingat dem att föra över pengar till ett konto.

Pengarna ska sedan förts över till ett valutaväxlingskontor där gärningsmännen sedan kunnat ta ut pengarna i kontanter.

Totalt handlar det om över 15,5 miljoner kronor. Finansmännen ska enligt förhören ha suttit instängda i sina lägenheter tills överföringarna var klara.

Tre män står nu åtalade för bland annat grovt rån eller medhjälp till grovt rån, olaga frihetsberövande och penninghäleri. De har gjort vissa medgivanden, men menar att de saknar uppsåt och inte varit medvetna om hela bilden.

Huvudmannen, som är känd för att lura rika människor på pengar, är fortfarande på fri fot och internationellt efterlyst. Håkan Ström, vid Stockholmspolisen är den som har hand om utredningen.

– Vi har den personen identifierad och bunden till de här brotten. Det pågår ett intensivt arbete med att försöka gripa honom, säger Håkan Ström.

Hur är det att utreda ett sådant här fall när huvudgärningsmannen inte är gripen och ni inte vet var han är?

– Det hade naturligtvis underlättat om han hade varit gripen, då hade rättegången kunnat genomföras i ett enda sammanhang. Nu blir den här förhandlingen en delredovisning av ärendet. Vi kommer att fortsätta så fort vi får tag i huvudgärningsmannen, säger Håkan Ström.

Förutom huvudmannen söker polisen efter ytterligare en medhjälpare. Enligt åtalet är rånen att betrakta som grova med tanke på att de genomförts på ett hänsynslöst sätt och planerats noga.

En av männen ska ha kartlagt ytterligare fem tänkbara offer, bland annat genom att sammanställa uppgifter från offentliga register och i två fall spanat vid deras bostäder. Informationen ska sedan ha använts av huvudgärningsmannen.

Rättegången, som är planerad att hålla på under sju dagar, avslutas den 4 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista