Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Sahlgrenska öppnar beredskapsavdelning

1:40 min

Efter att många patienter och personal drabbats av vinterkräksjuka har Sahlgrenska sjukhuset tvingats stänga flera avdelningar.

Nu har man öppnat en så kallad "vårdavdelning i beredskap".

– Vi har haft störst problem med vinterkräksjuka på medicin- och geriatrikavdelningar, men det finns också på njur- och onkologavdelning, så det rör patienter av alla möjliga slag, säger Mats Tullberg, chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset:

Vad betyder vårdavdelning i beredskap?

– Det betyder att vi har tagit i bruk en avdelning som står färdig att användas vid en sån här situation. Den står tom, med full utrustning och sängar. Personal tas från flera olika verksamheter enligt en särskild rutin och det är klart att det innebär viss belastning på verksamheten.

Hur påverkas vården?

– Detta ska man kunna klara i verksamheterna men det kan innebära att man får se över scheman och sånt, så man kan ha bibehållen bemanning i de verksamheter som bidrar med personal

Är det ovanligt att behöva öppna sådana här avdelningar?

– Det är relativt ovanligt men det sker då och då vid belastningstoppar. Eller som nu, vinterkräksjuka. Men vi har väldigt bra rutiner. Innan dess var risken större att man drogs längre med vinterkräksjuka på avdelningarna, nu blir de smittfria snabbare, säger Mats Tullberg,

Nina Sjöman
nina.sjoman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista