Militärbåt i Göteborgs skärgård. Foto: Annette Friberg/Scanpix

Göteborg vill inte ha fler skott i skärgården

1:25 min

Göteborgs Stad överklagar det generösa tillstånd Försvaret fått att öka skjutövningarna i skärgården. Strax före jul gav miljöprövningsdelegationen tillstånd till miljontals skott fördelade över hundra dagar varje år. Men kommunen vill inte att skjutandet ökar.

--Vad är det vi ska ha de här övningarna till? Är det för att försvara Göteborgs hamn? Ja, det kan vi tillstå att det behövs, säger Kia Andreasson, kommunalråd (MP).

– Men det verkar istället som att Nato, EU och Sverige ska ha detta som ett övningsfält och det är ju helt horribelt så nära en storstad och med en befolkad skärgård, fortsätter Kia Andreasson.

Göteborgs kommunledning är mycket missnöjd med tillståndet till tiodubblat skjutande i skärgården. Miljöpartisten Kia Andreasson anser att miljöprövningsdelegationen nästan inte alls lyssnat på kommunen.

Det enda kommunen fått gehör för är ett sommaruppehåll från första juni till 15 augusti, uppehåll en vecka efter hummerpremiären och kring påsk- och julhelger. Resten av året kan skjutandet öka från de 25 dagar det handlat om de senaste åren till över 100 dagar om året.

I genomsnitt ger tillståndet rätt att skjuta 10 000 skott om dagen och Försvaret får också anlägga en handgranatbana på Känsö.

Göteborgs stad överklagar till miljödomstolen och menar att en kraftig ökning av bullret kan hota bostadsplaner i skärgården och drabba friluftslivet.

Kommunen kräver ljuddämpare på vapnen när det är möjligt. Stora internationella övningar i skärgården vill den rödgröna kommunledningen inte ha överhuvudtaget.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Länk för webben:

"Läs hela beslutsunderlaget här"

http://www5.goteborg.se/prod/Intraservice/Namndhandlingar/SamrumPortal.nsf/BDEB251CFE0A4B81C12578170050899D/$File/TU_Kommunstyrelsen_20110119_2.15.pdf?OpenElement>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista