Foto:Fredrik Persson/Scanpix

Brev i brevlådan först klockan 16

1:30 min

Det kan dröja längre innan posten kommer i brevlådan. I mars kommer Posten nämlingen minska sin personal och då ändra rutinerna. Och de som bor i slutet på brevbärarens rundor kan få vänta till klockan fyra på eftermiddagen på sin post.

– Vi kommer att lägga om en del av brevbärningen och det beror på att våra kunders vanor har ändrat sig och att vi, sedan tio år, har en sjunkande volym, säger Henrik Brättemark, regionschef för Posten i Göteborg. En 30 procentig minskning på de brev som befodras över natt.

Det är vad Posten kallar effektiviseringar som är orsaken till nya utdelningsrutiner. Posten, som i dagsläget levererar senast kl 14.00, kommer alltså utöka utdelningstiden med två timmar till klockan 16.00.

Orsaken är en ökad konkurrens som tvingar organisationen att minska personalen, men med hur många vill man inte säga.

– Det kan jag tyvärr inte gå in på. Men vi jobbar ständigt med förbättringar, och det kommer vi göra även under 2011, säger Henrik Brättemark.

Nedskärningarna leder till att brevbärare får allt större utdelningsrundor.

Det gör att brevbärningen tar längre tid, vilket betyder att de som bor i slutet av en runda kommer få sin post mycket senare.

När Västekot pratar med folk på gatan så bryr de sig mer eller mindre om postens senare utdelning

--Det har ingen större betydelse. Jag får vanligtvis posten vid tolvtiden. Som pensionär disponerar jag hela dygnet för mig själv och därför spelar det ingen större roll, säger Mats Sällström.

– Det låter lite sent, kontrar Maria Lindahl. Jag skulle vilja ha posten tidigare , någon gång på förmiddagen före lunch,

Vad tycker du om att få posten så sent som klockan fyra på eftermiddagen?

– Jag jobbar ju så det spelar ingen roll, tycker Nils Olofsson.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista