Halvering av antalet brott på Nordmannatorget

1:18 min

Nordmannatorget i Kungälv har blivit tryggare. På ett år har kommunen ihop med polisen lyckats halvera antalet brott på torget, men man nöjer sig inte med det.

För att göra torget ännu säkrare vill man sätta upp övervakningskameror, men har hittills fått nej från länsstyrelsen. Beslutet kommer att överklagas och kommunens projektledare Christer Mattsson förklarar varför:

– Vi ser att polisutryckningarna och anmälningarna är kopplade till vissa tidpunkter på dygnet och vissa tider i veckan. Frågan är om vi skulle kunna nå ytterligare ett steg längre med att göra miljön ännu säkrare än vad vi har lyckats med hittills genom att till den kompletterande åtgärden.

Problemen på Nordmannatorget var som värst hösten 2009. Polisen gjorde då sju ingripanden i månaden, även om det oftast handlade om enklare brott som skadegörelse och allmän stökighet. För att komma till rätta med oroligheterna bestämde sig kommunen för att sätta in en rad åtgärder. Man lät fler fältassistenter vara ute på kvällar och helger, öppnade en lokal för ungdomarna i anslutning till torget och förlängde öppettiderna på fritidsgårdarna. Men även om man nu alltså halverat brottsligheten så vill man ändå ha igång övervakningskameror vid torget och framförallt då på nätterna. Christer Mattsson igen:

– Vi kan inte ha obegränsat med personal igång 24-7 för att lösa ett bekymmer. När vi nu kan visa i en analys vilka tidpunkter som vi har brott fortfarande och vi kan få igång en kamera vid den tidpunkten så skulle det vara ett komplement och ett stöd till det sociala arbetet.

Lars Andersson
vasekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista