Om kyrkan inte vill erbjuda frystorkning som begravningsmetod så kommer Susanne Wiigh-Mäsak driva det på eget håll. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Frystorkning ligger på is

1:28 min

Orustföretaget Promessa som arbetar med frystorkning som begravningsmetod har råkat ut för ännu ett bakslag. Grundaren Susanne Wiigh-Mäsak gör nu ett sista försök att övertyga Svenska Kyrkan innan hon startar igång på egen hand.

Den första anläggningen för frystorkning skulle byggas i Jönköping men de planerna har nu lagts på is.

– Det ska bli verklighet o jag tycker att det finns en smärtgräns på hur länge svenska folket kan vänta. Detta är något som beöver finnas att tillgå, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Trots att metoden som orustbon Susanne Wiigh-Mäsak har patent på verkar vara vad många svenskar vill så är den fortfarande inte i bruk. Frystorkning innebär att den avlidnes kropp kyls ned i flytande kväde och sedan skakas sönder till ett stoft som sen begravs - en metod som ska vara miljövänligare än andra begravningsmetoder.

I flera år har grundaren av företaget kämpat för att få till en anläggning för frystorkning. Jönköping anmälde sitt intresse och har diskuterat frågan i många år - men nu har kyrkofullmäktige där bestämt sig för att backa ur och i stället lägga pengarna på ett krematorium.

Nu hoppas Susanne Wiigh-Mäsak att ett möte med biskopen Jan-Olof Johansson kan få processen att gå snabbare. Annars kommer hon via företagets stiftelse att satsa på en anläggning för metoden själv.

– I så fall blir det drivet i en ickekomersiell form så att det inte blir något vinstdrivande. Det är en viktig sak i en sån fråga som gäller alla människor i hela sverige. Och är det så att kyrkan inte inser att detta är ett behov och inte klarar av att tillgodose det, då måste jag ta ansvaret och starta detta på ett annat sätt, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista