Hanna Ljungberg med skadat knä. Foto: Torbjörn Jakobsson/Scanpix

Allvarliga korsbandsskador kan förebyggas

1:28 min

Allvarliga korsbandsskador i knät kan minska med nästan två tredjedelar hos fotbollstjejer som sköter sin förebyggande träning rätt. Det visar en studie som Svenska Fotbollsförbundet och Folksam presenterar i dag.

Den så kallade knäkontrollstudien har gjorts mot bakgrund av att fotbollstjejer i tonåren är kraftigt överrepresenterade i knäskadestatistiken. En av de många som drabbats är Jitexspelaren Elin Carlsson. Det är snart ett halvår sedan hon slet av korsbandet, men än kan hon inte träna fullt ut med resten av laget.

– Det är väldigt konstigt att man får sitta på sidan och kolla på matcherna. Det är väldigt jobbigt mentalt, säger hon.

Sen ett par år tillbaka har mellan 3 000 4 000 tjejer följts. Tjejerna man kollat på har tränats förebyggande och jämförts med en annan grupp som tränat som vanligt. Elin Carlsson gillar initiativet eftersom hon tycker att det behövs mer kunskap om hur förebyggande träning funkar.

– Eftersom det är så vanligt bland tjejer att man skadar knäna. Då är det bra man verkligen försöker förebygga så att en del kan slippa korsbandsskador, säger hon.

Och nu på fredagseftermiddagen presenterades alltså knäkontrollstudien.

– Främre korsbandsskador, som är en allvarlig knäskada kan minskas om man tittar på alla spelare i gruppen med två tredjedelar, säger ortopedläkaren Markus Waldén som var med och presenterade studien.

Det visar sig att det räcker med ett relativt enkelt träningsprogram för att minska risken för skador, men att det samtidigt är viktigt att inte slarva.

– Jag tror inte att valet av övningar spelar så stor roll, men det är viktigt att man gör dem regelbundet och med kvalité, säger Markus Waldén.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Fakta: Idrottsskador

Flickor mellan 14 och 18 år löper 4 gånger så hög risk att få svåra knäskador jämfört med pojkar i samma ålder. Mellan 1996 och 2006 skadade 1300 fotbollstjejer sina knän så allvarligt att de fick bestående besvär. Hälften av de unga tjejer som drabbats riskerar att få broskskador som leder till ledsjukdomen artros redan i 30- 40-årsåldern.

Källa: Folksam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista